Terecht in Twijfel

2012 Patronaat Haarlem

(Musical geschreven door Syd Horster en Mieke Vinkestijn, muziek van Syd Horster , Choreografie Anne van Engeland,)

Al dan niet door eigen schuld beland je in het voorportaal van dodenland. Wat daar de bedoeling is kan niemand je vertellen. Je gaat op onderzoek uit, want er is vast een vergissing in het spel; hier hoor jij niet. Haat en liefde, enthousiasme, luiheid, jaloezie en wrok, niets menselijks is de doden vreemd. Eén ding weet je zeker: je wilt zo snel mogelijk terug naar het aardse bestaan. Of ben je terecht in twijfel.

Het is niet zo dat deze musical draait om de dood. Absoluut niet. De kijker weet dat het ‘doden’ betreft, maar de personages zijn alles behalve dat. Iedereen staat namelijk te spelen, te zingen en te dansen; iets dat ‘doden’ doorgaans niet meer doen. Het wordt vooral een levendige boel. Naar de dood wordt ook niet veel gerefereerd. Uiteraard passeert het wel de revue. Iemand loopt moeilijk omdat hij/zij ooit tijdens het bungeejumpen een knie uit de kom had. Er wordt gelinkt naar hoe het in het leven ging, echter merk je aan deze mensen niet dat ze dood zijn, hoewel je het natuurlijk weet, maar daar ga je als publiek niet continu bij stilstaan, want het praat, zingt, danst, kortom; hoezo dood?

Juist het randje opzoeken van wat men ongemakkelijk vind, zorgt voor een indrukwekkend totaal. Theater is geen werkelijkheid, theater is even een ander plekje bezoeken. Bij onze nieuwe musical zal men hooguit de eerste 5 minuten worden wakker geschud. Daarna is het gewoon een musical!

Ik wil dat deze show plaatsvind waar het moet plaatsvinden. Ik denk dat als iedereen dat kleine beetje censuur en angst overboord zet, dat we een ontzettend gave, spetterende, aandoenlijke, mooie, lieve show kunnen neerzetten. Ik wil niemand over z’n grens duwen, maar ik probeer mensen er wel overheen te trekken. Laten we juist proberen de ‘dood’ naar het leven te trekken. De nieuwe show gaat niet over dood, de nieuwe show gaat over leven!

 

Cast: Adrienne de Jonghe, Annemieke Bakker, Bianca Hooning, Cath Bontje, Eva Kilian, Helen Koopman, Ingrid van Soest, Irene Bernardt, Joep Beijnsberger, Judith Cohen, Karin Wullems, Leonie Mollmann, Leontien Hubrecht, Liesbeth Jenne, Michael Gubbels, Mirjam van der Veen, Monique Panneman, Ro Wesseling, Ryanne Mulder, Sandra bekking,Sophie Smit, Willy Makkee, Wilma van Camerijk

Afbeelding van de voorstelling:

Klik op de afbeelding voor een vergrootte weergave.